Onko olemassa aiheita eli ilmiöitä, joista ei saa keskustella?

 




Onko olemassa aiheita eli ilmiöitä, joista ei saa keskustella?


Ei ole.


Keskustelusta eli ajatustenvaihdosta tuohtuva tai suuttuva ihminen vastaa itse omasta tuohtumuksestaan.


Ihminen, joka ei halua pohtia aiheita, jotka ovat hänelle itselleen "arkoja", voi tietoisesti välttää niitä koskevia keskusteluja ja "provosoitumista". Ärsyyntymisen syy on joka tapauksessa aina ärsyyntyjässä itsessään.


Jos joku ihminen esittää keskustelussa pelkoon perustuvan näkemyksen, niin sen sijaan, että pilkkaat häntä, voit suhtautua hänen pelkoonsa myötätuntoisesti, mehän pelkäämme kaikki joskus jotakin. Ja samalla voit rohkeasti kertoa oman näkemyksesi.


Jos tuo pelokas ihminen suuttuu (viha kohottaa pelokkaan tunnetilaa eli vapauttaa hänet pelosta), niin se johtuu hänen omasta sisäisestä näkemysristiriidastaan: Hänen egonsa ja intuitiivinen viisautensa kertovat siis erilaista totuutta.


Siksi myös pelkoon perustuvista mielipiteistä ja aroista aiheista voi keskustella eli vaihtaa ajatuksia vapaasti.


Keskustelusta ei synny "taistelua", jos keskustelijan oma tunnetila on vakaa eli hän on itse resonanssissa oman totuutensa kanssa. Sellainen ihminen on "maltillinen".


Maltillinen ihminen ei viestintuojana ole myöskään "syyllinen" siihen, että hän ehkä "sohaisi muurahaispesää", jolloin muut keskustelijat alkoivat riidellä keskenään.


Ja kaikesta hämmennyksestä seuraa aina lopulta uusia oivalluksia, "kun pöly on laskeutunut". Siksi riitelykään ei ole koskaan merkityksetöntä.

Kommentit