Arvosta myös pahantahtoisia moralisteja - mutta muista tuntea hetki mielialaa kohottavaa kostonhimoa, jos olet haavoittuvaisessa tilassa

 



Kuinka on viisasta toimia, jos olet itse hyvin haavoittuvaisessa ja vaikeassa tilanteessa, ja joku ulkopuolinen kutsuu sinua "ojentamaan" poliisit, lastensuojeluviranomaiset, eläinsuojeluvalvojan - tai ns. kyläpoliisi tai naapuri tekee usein valituksia sinusta, lapsistasi, elämäntyylistäsi tai eläimistäsi?


Ensinnäkin: Olet itse manifestoinut nuo tilanteet. Aina, kun olemme masentuneita tai mistä tahansa syystä epätoivoisia, pelokkaita tai umpikujassa, niin vedämme puoleemme sekä pahantahtoisia ihmisiä että hyväätarkoittavia säälijöitä ja tuomitsijoita.


Saatat nimittäin itsekin masentuneena syyttää itseäsi tilanteestasi, vaikka et edes tiedostaisi sitä.


Ja syyllisyyttä tunteva vetää aina puoleensa syyttäjiä. Se, että syytät itseäsi EI kuitenkaan tarkoita, että olet "paha"! Syyllisyydentunne voi olla sinussa valmiina negatiivisena tunnemuistona, eikä se siis liity millään tavalla ikäviin tilanteisiin, joita koet. Pahantahtoiset ihmiset eivät vain näe "malkaa omassa silmässään".


Tärkeää tuollaisessa tilanteessa on muistaa, että tuomitsijoilla ei itselläänkään ole hyvä olla, ja siksi he puuttuvat muiden ihmisten asioihin. Hyväätarkoittavilla, sääliä tuntevilla ihmisillä saattaa myös olla aito huoli, mutta myötätuntoisia he eivät silti ole, ja tulevat siksi itse kokemaan myöhemmin jotakin samanlaista, kuin mitä he nyt aiheuttavat sinulle.


Esim. laittomuuteen vetoaminen silloin, kun ihminen on hyvin vaikeassa tilanteessa ja yrittää parhaansa, ei koskaan perustu puhtaaseen rakkauteen ja toisen ihmisen kunnioitukseen.


Ja kaikki ihmiset kokevat joskus tuollaisia hyvin "pimeitä aikakausia", jolloin heidän on mahdotonta tuntea rakkautta itseään kohtaan - ja siksi he ovat haavoittuvaisia myös muiden ihmisten syytöksille ja moralismille - tai moralisoivat ja syyttävät muita.


Mutta kaikkein tärkeintä sinun on ymmärtää se, että kaikki ongelmat ja ahdistavat kokemukset voimistavat aina omia toiveitasi, ja jos kykenet näkemään nuo muiden aiheuttamat ongelmat ja "kiusanteon" arvokkaana, niin vastaanotatkin sen luoman positiivisen. Näetkin siis suuttumusta sinussa aiheuttaneen kiusaamisen ja ahdistelun lopulta - kun tunnetilasi on taas selkeyden tila - vain tienviittana kohti parempaa, kohti uusia ratkaisuja.


Jos siis olet itse jo pitkään toivonut omaan elämäntilanteeseesi muutosta, etkä ole onnistunut sitä tähän saakka saamaan aikaan, niin juuri tällaiset hyvin ahdistavat ja epämiellyttävät kokemukset auttavat sinua ratkaisujen teossa, selkeyttämällä päämäärääsi ja vahvistamalla tarvetta muutokseen.


Muista myös, että sinun ei tarvitse yrittää PITÄÄ epämiellyttävistä "korttelipoliiseista", kenelläkään meistä ei ole koskaan velvollisuutta ystävystyä ihmisten kanssa, joista emme pidä. Ja jos olet hyvin ahdistunut, niin muista tuntea hetki (!) myös suloista kostonhimoa, se nimittäin vapauttaa sinut tuskallisista vihan tunteista! Älä jää HAUTOMAAN kostoa vaan käytä koston kohottava voima hyväksesi.


Kirosanoja eli voimasanoja kannattaa myös ehdottomasti käyttää, jos mielialasi ei kohoa helposti epätoivosta korkeampiin tunnetiloihin. Älä kohdista noita sanoja kehenkään julkisesti ja henkilökohtaisesti, mutta voit tuntea niiden voiman salassa muilta.


Ja kun vihdoin aidosti tunnetasolla oivallat tuon epämiellyttävän kokemuksen arvokkuuden, niin voit hiljaa mielessäsi kiittää tuota "kiusankappaletta", hänhän auttoi sinua tietämättään - sinulle itsellesi tärkeiden ratkaisujen teossa.


Kaikesta ilkeydestä ja moralismistakin seuraa siis aina lopulta pelkkää hyvää!

Kommentit