Ovatko "möläyttelijät" eli ns. tahdittomat ihmiset "pahoja"?

 



Ovatko "möläyttelijät" eli ns. tahdittomat ihmiset "pahoja"?

Eivät ole. Olemme itsekin usein möläyttäjän roolissa, usein tietämättämme.

Intuitiotilassa oleva ihminen kyllä tietää aina, mitä kenellekin ihmiselle kannattaa missäkin tilanteessa sanoa ja mitä ei, eli "mitä hän itse tilaa" muilta ihmisiltä.

Mutta kenelläkään meistä ei ole koskaan velvollisuutta miellyttää muita ihmisiä. Tarve miellyttää ja olla samaa mieltä ei ole myötätuntoa eikä se perustu rohkeuteen.

Esim. uskonnollisissa keskusteluissa muita keskustelijoita halveksivat uskovaiset ihmiset vetävät itse (kenties tiedostamattaan) eli manifestoivat keskusteluun ihmisiä, jotka ovat heidän kanssaan eri mieltä. Ja miksi he tekevät näin? Jotta he huomaisivat, että oikeaa ja väärää mielipidettä ei ole olemassa ja taistelu on turhaa.

Jos haluat hallita muita ihmisiä, taistelet todellisuudessa itseäsi vastaan.

Jos taas ihminen kokee jotain dramaattista (esim. omalle lapselle tapahtuu jotain dramaattista) ja toinen ihminen suhtautuu tapahtuneeseen "välinpitämättömästi", niin tuon tragedian kokija ITSE suuttuu itselleen, jos hän suuttuu tuolle sivulliselle. Itse olen monesti kokenut tällaisia tilanteita.

"Möläyttäjä" ei siis ole "syyllinen", vaan ihminen itse haluaa tuntea rakkautta itseään kohtaan ja siksi hän suuttuu. Vihahan kohottaa epätoivoisen tunnetaajuustilaa ja on siis tuossa tilanteessa hetkellisesti positiivinen tunne. Suuttumisen syy on aina suuttujassa itsessään, ei muissa ihmisissä.

Tuollaisten möläytysten TAIVASTELIJAT ovat sen sijaan moralisteina kyvyttömiä auttamaan draamaa kokenutta, koska sääli on hyödytön tunne. Voimme auttaa muita vain puhtaalla myötätunnolla, emme koskaan säälimällä. "Hienotunteisuus" ei siis suinkaan aina ole puhdasta myötätuntoa.

Kommentit