Kuinka voit auttaa ihmistä, jolla on joku addiktio eli riippuvuus?

 



Kuinka voit auttaa juoppoa, huumeidenkäyttäjää, ylensyöjää, ostobulimikkoa, seksiaddiktia, someaddiktia, peliaddiktia, uskontoeddiktia, anorektikkoa tai ketä tahansa, jolla on joku käytöstapa, jota hän toistaa, kohottaakseen tunnetilaansa?


Ensin kannattaa tarkistaa, kärsiikö hän itse. Jos hän ei kärsi, häntä ei tarvitse auttaa. Ja moralisti ei auta koskaan ketään, koska hän ei moralisoidessaan ITSE tunne onnellisuutta.


Emme siis voi jakaa muille sellaista, jota meillä itsellämmekään ei ole. Siksi esim. uskonnollisen käännyttäjän sanoma usein torjutaan: Rakkauden sanomaa voi jakaa vain sellainen, joka tuntee rakkautta itse.


Me kaikki pyrimme joskus kohottamaan tunnetaajuustilaamme kokemalla miellyttäviä tunnekokemuksia (nousuhumala, miellyttävä maku- , haju- , kuulo- , näkö- tai tuntoaistimus, rahan vaihtaminen miellyttävään materiaan, huomion, maineen tai kunnian tavoittelu ym.)


Viisas ihminen pyrkii tuntemaan ensin tyytyväisyyttä ja vastaanottamaan tuossa tunnetilassa ideoita toimia, mutta emme suinkaan aina ole ihmisinä viisaita, joten "sorrumme" usein myös kohottamaan tunnetilaamme maallisilla asioilla, jolloin saatamme myös addiktoitua tuollaisiin asioihin.


Addiktiosta kärsiviä ihmisiä voit siis auttaa vain omalla esimerkilläsi, eli olemalla kärsimättä heidän kärsiessään. Kunnioittamalla kärsivää, joka poikkeuksetta aina itse aikaansaa oman kärsimyksensä.


Hänellä on monta mahdollisuutta vapautua kärsimyksestä: a. Lopettaa addiktiota aiheuttava käytös, b. Iloita elämästä addiktiosta huolimatta, jolloin addiktio ei ole enää addiktio, c. Vapautua kärsimyksestä kuolemalla.

Kommentit