Mitä ovat addiktiot eli riippuvuudet?

 



Mitä ovat addiktiot eli riippuvuudet?


Addiktioissa eli kärsimystä aiheuttavissa "huonoissa tavoissa" on kyse tavasta yrittää kohottaa matalaa tunnetilaa päihteillä, pelaamisella, rakastumalla ihmisiin, harrastamalla pakonomaista seksiä, ostamalla tavaraa, syömällä, tekemällä liikaa töitä ym.


Tällaiset addiktiot aiheuttavat kärsimystä siksi, että ihminen ei koe onnellisuutta eikä tule onnelliseksi, ellei hän ole onnellinen myös ILMAN tuota addiktoivaa asiaa:


Viina tekee masentuneen vihaiseksi; rakastuminen toiveikkaana tai turhautuneena johtaa pettymykseen, jos ihminen ei rakasta itseään; pelaaminen johtaa pettymykseen, ellei pelaaja nauti myös häviämisestä, jolloin hän voisi lopulta voittaa; vaatteita usein ostava ihminen yrittää ilahduttaa itseään tekemällä heräteostoksia (ostobulimia), joita hän ei edes olisi halunnut ostaa (ne eivät siis olleet "toiveiden täyttymys" vaan eräänlaista huumetta); syömällä itseään lohduttava ihminen vihaa itseään, kun hän ei enää nauti syömisestä ja katuu ahmimista; työnarkomaani yrittää tavoitella arvostusta ja rahaa tekemällä liikaa töitä jne.


Pohjimmiltaan addiktioissa on siis aina kyse siitä, että ihminen ei tunne rakkautta itseään kohtaan eli olosuhteista riippumatonta mielenrauhaa, ja hän yrittää korvata tuon rakkauden puutteen tavalla, joka hetkellisesti kohottaa tunnetilaa. Ja siksi "pahat tavat" johtavat aina lopulta itsesyytöksiin ja kärsimyksiin, koska se varsinainen ongelma oli rakkaudettomuus.


Voimme inspiroitua tekemään asioita siis joko negatiivisessa tai positiivisessa tunnetilassa. Positiivisessa tunnetilassa eli intuitiotilassa inspiroitunut syöminen, juominen, ostaminen, työskentely, rakastuminen, pelaaminen jne. ei ole riippuvuutta aiheuttavaa eikä siis johdu "pahasta tavasta". Intuitiivinen inspiraatio johtaa aina toiveen täyttymiseen.

Kommentit