Mitä on "myötähäpeä"?






Mitä on "myötähäpeä"?



Monet ihmiset käyttävät tuota sanaa silloin, kun he ovat kateellisia. He näkevät rohkean, ennakkoluulottoman ja menestyvän ihmisen ja kiusaantuvat siitä, että eivät itse ole yhtä rohkeita ja menestyviä. Koska kateus on tuskallinen tunne, niin kateellinen ihminen yrittää vapautua kateudestaan olemalla ylpeä, säälivä ja halveksuva.


Silloinkin, kun joku sanoo tuntevansa myötähäpeää epäonnistuneen ja pilkan kohteena olevan ihmisen puolesta, niin tuosta häpeästä kertova pelkää itse epäonnistumista, ja pilkkaaminen helpottaa hieman pelokkaan oloa.


On paljon helpompi havaita epäonnistuminen ja epätäydellisyys muissa ihmisissä, kuin tunnustaa itselleen oma pelkonsa epäonnistumista kohtaan.


Myötätuntoinen ihminen ei tunne myötähäpeää - eikä häpeää ja pelkoa. Myötätuntoinen ihminen tietää, että jokainen epäonnistuminen on vain askel kohti onnistumista. Ja että kuka tahansa voi onnistua.


Myötätuntoinen tietää, että rohkeat ihmiset menestyvät, koska he eivät pelkää epäonnistumisia. Myötätuntoinen tietää, että juuri epäonnistuminen ja epätäydellisyys mahdollistavat onnistumisen, koska toive onnistumisesta vahvistuu joka kerta kun epäonnistumme.

Kommentit