Elämänilo on tunne, ei olosuhde










Miksi MIKÄÄN pelkoon perustuva toiminta, kuten taistelu minkä tahansa asian puolesta tai jotain vastaan, sodat, väkivaltaelokuvat, päihteet, mielialalääkkeet, ehdolliseen rakkauteen perustuvat parisuhteet, maineen ja kunnian tavoittelu, ahneus ja pelkoon perustuvat uskonnot eivät mahdollista mielenrauhaa ja onnellisuutta?

Siksi, että kaikki negatiivisissa tunnetiloissa käydyt tai koetut taistelut ovat aina hävittyjä, vaikka moni pelokas, vihainen tai ylpeä kokeeekin hetkellisesti "onnen tunteita", kun mieliala kohoaa matalammasta tunnetilasta hieman korkeampaan.

Viha on voiman tunne eli se tuottaa hetkellistä "iloa" ahdistuneelle, koska koemme siis vapauttavana tunnetaajuuden pienenkin kohoamisen (kaikki on suhteellista). Samalla tavalla hetkellisesti vapauttavaa voi olla kostaminen, halveksiminen, pilkkaaminen, turhautuminen, ylpeys ja sääli.
 
Monet ihmiset kuitenkin pysyvät kiinni vihan, pelon ja ahdistuksen kierteessä eli tuntevat vihan ja ylpeyden jälkeen taas syyllisyyttä ja ahdistusta (tunnetaajuus laskee), ja siksi he joutuvat jälleen vihaamaan, jotta vapautuisivat syyllisyydestä ja pelosta.
 
Ja esim. alkoholin kohottavaa vaikutusta ihminen ei itse hallitse, ja siksi päihteidenkäyttö pitää ihmisen kiinni tuossa kierteessä. Siksi mielialalääkkeetkään eivät tee ihmisestä yleensä tyytyväistä - elämään ilman noita lääkkeitä.
 
Myös pelkoon perustuvat uskonnot ja ehdolliseen rakkauteen perustuvat parisuhteet "toimivat" samalla periaatteella: Koet hetken huumaa, jos uskot "jumalaan tai parisuhteen kestävyyteen", mutta taustalla on kuitenkin koko ajan pelko ja ahdistus.

Sellainen ihminen, joka on aidosti rohkea ei pelkää muutosta eikä "korkeampia voimia": Ei "jumalia tai saatanoita", sairauksia, kuolemaa, läheisten kuolemaa, köyhyyttä eikä menetyksiä.
 
Koska hän tietää, että menettäminen ja uuden syntyminen on olennainen osa elämää. Eikä iloa voi edes kokea ilman menetyksiä.
 
Rohkea ihminen tietää, että elämänilo on tunnetila, ei olosuhde. Ja siksi hän ei myöskään menetä iloaan olosuhteiden muuttuessa.

Kommentit