Miksi tunnemme negatiivisia tunteita kuten tuohtumusta, sääliä, pilkallisuutta, ylpeyttä, kaunaa, ahneutta, vihaa, kostonhimoa, epätoivoa ja pelkoa

 




Tunnemme noita epämiellyttäviä tunteita siksi, että ymmärtäisimme tuntea puhdasta myötätuntoa, valita positiivisen tunteen ja todellisuuskokemuksen.
Todella monet "hyvät ihmiset" taivastelevat tällä hetkellä edelleen Suomen hallitusta. He uskovat itse olevansa "oikeassa" ja hallituksen kannattajineen olevan "väärässä". Taivastelu perustuu ylpeyteen, mutta myös syyllisyydentunteisiin. Jos ihminen on elänyt suhteellisen hyvää ja helppoa elämää itse, hän kokee tiedostamattaan syyllisyyttä siitä, että kaikilla ihmisillä ei ole mennyt yhtä hyvin. Kun hän sitten haukkuu oikeistohallitusta "solidaarisuuden puutteesta", niin hän yrittää ilmentää omaa syyllisyyttään haukkumalla noita muita pelokkaita "tyhmiksi ja ymmärtämättömiksi". Hän uskoo, että hallitus voisi auttaa kärsiviä, jos vain haluaisi. Mutta samalla hän tulee pilkanneeksi muita itsensä kaltaisia ja myös paljon huonommassa asemassa olevia ihmisiä, jotka ovat äänestäneet hallituspuolueita. "Pata siis soimaa kattilaa". Hän ei ymmärrä, että jokainen ihminen on aina "oman onnensa seppä", eikä sääliä siksi tarvita. Vain myötätuntoinen voi auttaa muita.
Negatiivisina kokemamme tunteet ovat kaikki inhimillisiä tunteita, joita ego tuntee, koska pelkää rajallisuutta. Ominaisuuksiksi ne muuttuvat silloin, jos ihminen ei noiden tunteiden aiheuttamasta kärsimyksestä huolimatta "ota opikseen" eli ei ymmärrä, että se mikä tuntuu pahalta ei ole koskaan hyödyllistä.
Emme siis tunne negatiivisia tunteita sattumalta, vaan ne ovat ohjausjärjestelmä, jonka tarkoitus olisi ohjata meitä tuntemaan tyytyväisyyttä ja myötätuntoa.
Ahne ihminen usoo, että hänen haluamiaan asioita on vain rajallisesti, siksi hän esim. buffet-pöydässä syö liikaa ruokaa, koska uskoo "säästävänsä rahaa" syömällä mahdollisimman paljon. Hänelle tulee kuitenin liiasta syömisestä paha olo. Tuollainen "hamstraaminen" kuulostaa huvittavalta, mutta silti moni tekee niin.
Manifestoimme negatiivisissa tunnetioissa ei-toivottua, jos jäämme noihin tunnetiloihin kiinni.
Myös kauna on tunnetila joka voi muuttua ominaispiirteeksi, jos ihminen ei suostu unohtamaan jotain menneisyydessä tapahtunutta negatiivista kokemusta, josta hän syyttää muita ihmisiä. Hän ei siis tiedosta, että oli myös itse tunnetasolla osallinen tuossa kaunaa aiheuttaneessa tilanteessa. Ja koska hän "kantaa kaunaa" hän kärsii itse, ja ainoa tapa vapautua tuosta tuskallisesta tunteesta on tuntea kostonhimoa. Esim. Israelin valtion jatkuva "sisällissota" on mahdollinen, koska suuri osa asukkaista tuntee kaunaa. Kaunakin perustuu siis pelkoon: "En hallitse itse omaa elämääni ja minulle tapahtuu pahoja asioita, koska muut ihmiset ovat pahoja." Kaunaa tunteva ihminen on samalla myös siis ylpeä, koska hän uskoo itse olevansa parempi ihminen kuin muut. Ylpeä ihminen "taivastelee" maailman pahuutta ja muiden ihmisten tyhmyyttä, koska ei havaitse omaa ylpeyttään.
Sääli taas on muiden ihmisten kaunojen ja pelkojen kantamista. Ja siksi sääli on kärsimystä ylläpitävä tunne. Jos säälit sodan toista osapuolta ja tuomitset toista, niin pitkität ja pahennat sotaa. Sama pätee "rasismiin", joka perustuu aina molemminpuoliseen osallisuuteen.
Viha kuten kostonhimokin on vapauttava voiman tunne, ja siksi ihmiset vihaavat toisiaan. Jos ihmiskunta ymmärtäisi käyttää vihaa vain "paineenpoistajana" kuten uhmaikäiset lapset tekevät, niin viha toimisi vapauttavana. Vihainen lapsi pyytää: "Rakasta minua myös vihaisena, ettei minun tarvitsisi pelätä elämää!" Mutta ne ihmiset, jotka eivät tiedosta luovansa itse omaa todellisuuttaan jäävät usein vihaan kiinni. Ja kun he sitten vihaisina tekevät pahaa myös muille ihmisille, niin he tuntevat vihan jälkeen syyllisyyttä, joka on vihaa tuskallisempi tunne. Ja syyllisyydestä he pääsevät eroon jälleen vain syyttämällä muita, koska syyttäminen vapauttaa syyllisyyttä kokevan.
Näin syntyy "vihan kierre", joka saattaa jatkua sukupolvesta toiseen, jos lapset oppivat tuntemaan kaunaa ja ylpeyttä vanhemmiltaan.
Negatiivisten tunteiden muuttumisen ominaisuuksiksi ja "sokeiksi pisteiksi" voi estää havaitsemalla noiden tunteiden viestin. Eli aina kun tunnet mitä tahansa yllä mainittua epämiellyttävää tunnetta, niin mieti, miksi tunnet sitä juuri nyt.

Kaikki reaktiot:
Marjatta Kettunen, Maria Nordin ja 1 muu

Kommentit