Solidaarisuus, joka perustuu tuohtumukseen, syyllistämiseen, kateuteen tai vihaan, on aina hyödytöntä ja haitallista sekä solidaarisuutta osoittavalle, että solidaarisuuden kohteelle








Jos olet tuohtunut siitä, että jossain työpaikassa on huonot palkat ja haluat osoittaa solidaarisuuttasi menemällä mukaan tukilakkoon, niin osallistut toisen ihmisen taisteluun, jolloin sinustakin tulee taistelun osapuoli. Ja negatiivisessa tunnetilassa ollessanne kumpikaan teistä ei koe onnellisuutta, vaikka lakkoilija saisikin palkankorotuksen. Te molemmat olette vain menettäneet mielenrauhanne. Raha on "laiha lohtu" jos ihminen kokee kuitenkin rahaa saatuaan edelleen rajallisuutta ja ylpeyttä. Siksi "laiha sopu on aina parempi kuin lihava riita".
 
Jos olet mukana puolueessa, jonka ohjelmassa vaaditaan solidaarisuutta vähävaraisille eli ollaan kateellisia rikkaille ihmisille, joilla on puolueen jäsenten mielestä rahaa ja omaisuutta "yli oman tarpeen", niin onko puolueessa toimiminen hyödyllistä? Rikkaat ihmiset, jotka tuntevat syyllisyyttä rikkaudestaan saattavat kyllä alkaa köyhtyä, mutta rikastuvatko solidaarisuutta vaatineet koska rikas köyhtyy? Ei, koska raha on energiaa, jota on rajattomasti. Vain omat uskomuksemme rajoittavat vaurauden määrää. Ja rikkaan menettämä raha ei siirry köyhälle, ellei köyhä itse usko vaurauden mahdollisuuteen. Raha ja omaisuus ei myöskään tee ketään onnelliseksi, onnellinen on sellainen ihminen, joka arvostaa - mitä tahansa.
Jos tunnet solidaarisuutta kaveriasi kohtaan, koska hän vihaa vaimoaan ja haluaa erota tästä, ja pyrit osoittamaan solidaarisuutta kaveriasi kohtaan sanomalla, että sinunkin vaimosi on kusipää josta pitäisi erota, niin onko solidaarisuutesi eli "puolesi valitseminen" tuossa riidassa hyödyllistä?

Jos tunnet solidaarisuutta paljon sairastelevaa ystävääsi kohtaan murehtimalla hänen sairauksiaan ja säälimällä häntä, ja tunnet jopa huonoa omaatuntoa siitä, että itse olet ollut niin pitkään terveenä, niin onko solidaarisuudestasi hyötyä vai haittaa? Negatiiviset tunnetilasi saattavat saada sinutkin sairastumaan (negatiivinen lumevaikutus eli nosebo). Säälisi ei myöskään paranna ystävääsi. Terveys perustuu elämäniloon (plasebo).

Jos haluat osoittaa solidaarisuuttasi sodan toiselle osapuolelle (esim. Ukrainalle), koska olet tuohtunut siitä, että toinen sodan oosapuoli on mielestäsi aloittanut sodan (esim. Venäjä), niin onko solidaarisuutesi hyödyllistä?

Ei, solidaarisuudestasi on pelkkää haittaa, koska ei ole olemassa sotia, joissa olisi vain yksi osapuoli, ja säälimällä toista osapuolta suhtaudut ylimielisesti toiseen, jolloin sota jatkuu, koska säälimäsi osapuoli saa "lisää vettä myllyynsä" eli tuntee ylpeyttä ja kostonhimoa, ja halveksimasi osapuoli taas tuntee yhä voimakkaampaa pelkoa ja arvottomuutta (kaikkien taistelujen syy on pelko), ja myös hänen vihansa vain yltyy.

Ja sinä olet nyt myös sodan osapuoli ja mielenrauhasi menettänyt. Eikä meillä ole elämässä koskaan mitään muuta päämäärää, kuin mielenrauha - onnellisuuden tunne.


Ja jokainen ihminen luo aina itse oman rodellisuutensa.

Kommentit