Oikeaa ja väärää ei ole olemassa

 



Aina kun tuomitsemme, opimme jotain itsestämme ja elämästä.


Jos valelääkäri parantaa sinut, etkä tiennyt ennen paranemistasi, että hän oli valelääkäri, niin oliko tuo valelääkäri "vaarallinen" vai "hyödyllinen"?


Aivan. Hän oli hyödyllinen, koska hän sai sinut uskomaan paranemiseen ja siksi paranit (plasebovaikutus).


Sama pätee "henkiparantajiin" ja "vaihtoehtohoitoja" tekeviin ihmisiin. Ei koiraakaan tuomita "puoskariksi", jos koira ilahduttaa ihmisiä.


Jos toimittaja keksii itse juttuja, vaikka hänen pitäisi dokumentoida "todellisia tapahtumia", niin onko tuollainen toimittaja vastuuton ja moraaliton?


Yleisen mielipiteen mukaan hän saattaa olla moraaliton, mutta se että närkästymme, kertoo vain siitä, että "oikeaa versiota todellisuudesta" ei ole olemassa.


Moraalittomiksi voidaan aivan yhtä hyvin tuomita sellaiset "totuudesta kertovat" toimittajat, jotka sota-alueella raportoidessaan lietsovat vihaa esim. venäläisiä vastaan.


Maailman eri kansoilla on myös aivan erilaisia yleisiä näkemyksiä historiasta. Jos naiset olisivat kirjoittaneet viimeisten 2000 vuoden tapahtumista maailmassa, niin historiankirjat näyttäisivät aivan erilaisilta. Jos kristinuskoa ei olisi ollut luomassa myös joukko pelokkaita ja vallanhaluisia ihmisiä, niin kristinuskoa nykymuodossaan ei olisi olemassa.


Jokainen ihminen myös valehtelee ja rikkoo yhteisiä sääntöjä ja lakeja elämänsä aikana paljon. Monessa tapauksessa valehtelu ja lakien rikkominen voi olla myös hyvä asia. Vain pelokas ihminen ei toimi oman intuitionsa ohjaamana eli "maalaisjärkeä käyttäen" tarvittaessa.


Ja kannustanko tällä kirjoituksella siis ihmisiä anarkismiin?


En. Kannustan jokaista ihmistä luottamaan omaan viisauteensa ja kunnioittamaan myös muita ihmisiä.


Lakien tarkoitus on ihmisten käytöksen kontrolloiminen. Ja yksilöä eivät voi koskaan mitkään säännöt hallita.


Se, joka väittää olevansa "nuhteeton" eli noudattavansa aina kaikkia sääntöjä on pelokas ja tekopyhä. Ja juuri siksi itseään nuhteettomina pitävät tuomitsevat muita - sillä he eivät tunne myötätuntoa vaan ylpeyttä.

Kommentit