Jokainen anteeksipyyntö on aina turha







Jokainen anteeksipyyntö on aina turha.



Millaisia tunteita tämä väite herättää?


"Olen eri mieltä, jos joku on tehnyt toiselle ihmiselle pahaa hänen tulee nöyrtyä ja pyytää anteeksi, jotta uhrikin voi antaa anteeksi."


Tulkitset tilannetta negatiivisesyta tunnetilasta käsin. Jos joku on tehnyt toiselle ihmiselle "pahaa", niin tuo toinen ihminen on mahdollistanut tuon teon - tai ei edes pidä sitä pahana. Hän voi siis antaa anteeksi vain tekemällä niin, eli tuntemalla puhdasta myötätuntoa sekä itseään että teon tekijää kohtaan. Se, mikä on tapahtunut on jo tapahtunut ja molemmat olivat tapahtuneeseen osallisina.


Kaunaa kantava mahdollistaa kärsimyksensä aina itse, muut ihmiset ovat syyttömiä.


Siksi "nöyrtyminen" on aina vain itsesyytöksiä ja katkeruutta vahvistavaa - tai tunnetasolla tekopyhää, jolloin sanoja ei nöyrry, vaan säilyttää omanarvontunteensa tai on ylpeä. Ja ylpeä "hautoo kostoa". Jos esim. vaadit Vladimir Putinilta tai Israelin juutalaisilta anteeksipyyntöä, mutta et ymmärrä myös ukrainalaisten ja palestiinalaisten olevan osallisia sodassa, niin ylläpidät koston ja katkeruuden kierrettä myös itse - koska et tunne myötätuntoa.


Voimme "antaa anteeksi" vain itsellemme, olemalla syyllistymättä.


Ja jos joku on jo tiedostanut, että on esim. tappanut toisen ihmisen raivon vallassa, niin häntä ei enää tarvitse syyttää. Hän tietää jo, miksi tappoi. Ja hän voi siis antaa tapahtuneen anteeksi itselleen, mikä on paras mahdollinen tilanne kaikkien kannalta. Tekoahan ei voi enää peruuttaa. Ja kuollut ei enää kärsi eikä syytä ketään. Hän halusi jostain syystä kuolla, ei syyllistää.


Aina silloin tällöin vaaditaan julkisuuden henkilöitä pyytämään julkisesti anteeksi jotain tekoa. Esim. Pirkka-Pekka Peteliusta vaadittiin pyytämään anteeksi "romaneilta" siksi, etttä hän oli vitsaillut "romaninnäköisten ihmisten" kustannuksella.


Ne, jotka vaativat Peteliukselta anteeksipyyntöä olivat itse pahantahtoisia ja katkeria jostain henkilökohtaisesta syystä (heillä oli siis jostain syystä itsellään huono omatunto ja syyttämisestä tuli heille hieman parempi olo hetkeksi), sillä kansanryhmä ei voi koskaan loukkaantua. Oletetut kansanryhmät koostuvat ainutkertaisista yksilöistä. Ei siis ole olemassa "kansanryhmän mielipiteitä".

Jos joku vaatii sinua pyytämään anteeksi, niin säilytä mielenrauhasi ja pyri tuntemaan myötätuntoa vaatijaa kohtaan. Älä laskeudu hänen kanssaan negatiiviseen tunnetilaaan.

Kommentit