Mitä tarkoittaa "omanarvontunne" eli "oman itsen rakastaminen"?





Omanarvontunne eli oman itsen rakastaminen on "säälimättömyyttä", vaikka lauseena tämä kuulostaa monista ihmisistä "kauhealta itsekkyydeltä". Sääli ei ole rakkautta eikä myötätuntoa.


Oman itsen rakastaminen on siis täydellistä myötätuntoa itseä kohtaan, täysin riippumatta siitä, mitä "pahaa" on omasta tai muiden mielestä tullut menneisyydessä tehtyä.


Oman itsen rakastaminen on itsepintaista pysyttelyä puhtaan rakkauden tunnetilassa, vaikka joku toinen ihminen yrittäisi syyllistää ja vetää sinua matalampiin tunnetiloihin, kuten syyllisyyteen.

Sosiaalisuus ei useinkaan mahdollista oman itsen rakastamista, koska sosiaalisuuteen kuuluu toisten ihmisten miellyttäminen ja sääliminen. Siksi tarvittaessa aitoon omanarvontunteeseen pyrkivän on jäätävä myös yksin - tai "pidettävä päänsä" matalammissa tunnetiloissa olevien joukossa. Ja aina se ei ole helppoa käytännössä, koska olemme oppineet turvautumaan muihin ihmisiin.


Ainoa todellinen turva eli onnellisuus ja menestys löytyy kuitenkin aina vain oman itsen arvostamisesta - joka siis ei ole lainkaan sama asia kuin ylpeys. Oman arvonsa tunteva ihminen kunnioittaa myös kaikkia muita, ilman mitään ehtoja.

Kommentit