Tyhjät tynnyrit kolisevat

 



Mitä tarkoittavat sanonnat "se joka ei osaa, opettaa" ja "tyhjät tynnyrit kolisevat"?
Mitä ovat "sanahelinä", "korulauseet" ja "suunpieksentä"?



Ne kaikki kuvaavat pelon ja ylpeyden vallassa tapahtuvaa taivastelua, pilkkaamista, syyttämistä, saarnaamista ja neuvomista. Sitä että ihminen puhuu "ilman parempaa tietoaan", yrittäen peittää omaa epävarmuuttaan.



Esimerkiksi omaa nöyryyttään korostava uskonnollinen ihminen, joka syyttää muita ihmisiä "farisealaisiksi", "ulkokultaisiksi", "tekopyhiksi" tai "vääräuskoisiksi" syyttää todellisuudessa itseään ja haluaa vain todistaa olevansa itse omassa uskossaan oikeassa.



Fariseukset olivat uskonnollista lakia kirjaimellisesti noudattavia juutalaisia ja usein farisealaisuutta taivastelevat uskovaiset ovat itse Raamattua kirjaimellisesti noudattavia.



Myös eri mieltä olevaa ihmistä "puhtaaksipuhujaksi" syyttävä on ärsyyntynyt itselleen, mutta ei ylpeytensä takia näe "malkaa (eli heinäseivästä) omassa silmässään".



Ihminen on siis "tekopyhä" silloin, kun hän ei kunnioita itseään, eikä siksi voi kunnioittaa muitakaan. Aito usko ja tietäminen ovat tunnetiloja ja ne perustuvat kokemukseen. Vilpitön ihminen puhuu siis "kokemuksen rintaäänellä", ulkokultainen taas "ilman parempaa tietoaan".



Oikeaa ja väärää mielipidettä ei siis ole olemassa, on vain erilaisia näkökulmia ja todellisuustiloja, mielentiloja. Siksi omaa itseään kunnioittava ihminen kunnioittaa aina myös kaikkia muita ihmisiä. 

Kommentit