Mitä ovat ns. innostukset eli filiat ja maniat?




Noita määreitä käytetään esim. sanoissa "bibliofilia", "nekrofilia", "pedofilia", "zoofilia", "kleptomania" ja  "pyromania".

Kreikan kielen sana "filia" tarkoittaa "rakastavaa" ja "ystävää", kun taas "mania" eli "maniakós" tarkoittaa "raivoisa, hullu".

Filian voisi siis semanttisesti tulkita positiiviseksi ja manian negatiiviseksi, mutta esim. nekrofiliaa tai zoofiliaa harva pitää positiivisena ilmiönä. Kuolleiden ja eläinten itsensä kannalta nuo filiat eivät kuitenkaan ole negatiivisia, koska eläimet ja kuolleet eivät tunne samanlaisia negatiivisia tunteita kuin ihmiset. Kyse on siis vain ihmisten paheksuvista asenteista tuollaisia kiinnostuksen kohteita kohtaan.
Eiffeltorniin romanttisessa mielessä rakastunutta moni taas ei tuomitse, koska ajatus tuollaisesta rakkaussuhteesta on niin absurdi.

Vastaavasti bibliofilia voi olla maanista, jos ihmisellä on pakkomielle lukea kaikki mahdolliset teokset, piti hän niistä tai ei, koska lukemista arvostetaan yleisesti. Kyse on siis näyttämisenhalusta, ei todellisesta halusta lukea kaikki nuo kirjat.

Negatiivinen tulkinta molemmista "intohimoista" eli manioista ja filioista on, että ne vapauttavat ihmisen ahdistuksesta. Masennuksestahan ihmisen vapauttaa viha ja kostonhimo ja myös ylpeys, jota ruokkii muiden ihmisten oletettu ihailu vaikkapa paljon lukevaa ihmistä kohtaan.

Lukemisen ja tiedon omaksumisen arvostus aiheuttaa etenkin nykymaailmassa todella paljon turhaa kärsimystä. "Tieto lisää tuskaa". Ihmiskunnan henkisestä tilasta kertoo esim. ns. sosiaalipornon ja traagisten dokumenttien ja väkivaltaelokuvien suosio. Suuri osa ihmiskunnasta "mässäilee" negatiivisilla asioilla, koska ei paremmasta todellisuudesta tiedä.

Kvanttitodellisuudessa ei kuitenkaan ole olemassa "empiriaa", eli "todellisuutta, josta pitäisi jotain tietää", koska todellisuus perustuu subjektiivisiin havaintoihin. Todellisuus on siis aina valinta.

Pysyvämpää onnellisuutta tuollainen negatiivisessa mielessä maaninen henkilö ei voi saavuttaa, koska hän yrittää saavuttaa onnellisuuden, hän ei siis tunne onnellisuutta (kärryt on valjastettu hevosen eteen, olosuhde ennen henkeä eli tunnereaktiota). Hän siis ikään kuin kiduttaa itseään etsimällä mielihyvää erilaisista asioista, vaikka sisäisesti hän samalla tietää, että asiat ja olosuhteet eivät koskaan tee ketään onnelliseksi. Koet rakkautta vain, jos tunnet sitä itse. Koet iloa vain, jos tunnet sitä itse. Koet vaurautta vain, jos tunnet olevasi vauras - tavalla tai toisella.

Negatiivisia manioita ovat myös anoreksiaan johtava ruuan vihaaminen ja erilaiset bulimiat, myös "ostobulimia" eli mielihyvän tavoittelu ostoksia tekemällä.

Positiivisesti innostunut eli intuitiivisesti inspiroitunut "fiilikko" sen sijaan voi olla onnellinen, koska hän oli onnellinen jo inspiroituessaan tekemään tai tavoittelemaan jotakin.

Esimerkiksi aito "bibliofiili" eli "kirjojenrakastaja" lukee vain sellaisia kirjoja, joiden lukemisesta hän aidosti nauttii. Hän ei lue esim. Sofi Oksasen traagisia tekstejä tai Vanhaa Testamenttia, jos hänelle tulee niistä paha olla (Sofin kirjat ja VT tässä vain esimerkkeinä).

Kommentit