Joukossa tyhmyys tiivistyy

 



Ihmiset, jotka osallistuvat nettikeskusteluihin eivät aina ole miettineet, MIKSI he osallistuvat noihin keskusteluihin.


Todella monet ihmiset hakevat nettikeskusteluista vahvistusta omille valmiille asenteilleeen, eivätkä todellisuudessa edes halua keskustella, vaan tuntea vain itsensä turvalliseksi samanmielisessä, sosiaalisessa yhteisössä.


Samasta syystä tietyn uskonnon kannattajat viihtyvät niin usein "seurakunnissa" ja "kokouksissa". Jos he ahdistuvat yksin kotona, pohtiessaan esim. "onko jumalaa todella olemassa", niin tilaisuudessa, jossa he kuvittelevat olevan paljon "jumalaan uskovia", he tuntevat vapautuvansa noista ahdistavista ajatuksista.


Paradoksi on, että suurin osa noihin uskonnollisiin tilaisuuksiin tai nettikeskusteluihin osallistuvista on siellä juuri samasta syystä, eli lievittääkseen omaa ahdistustaan.


Joukkovoimaan perustuva mielenrauha on siis aina harhaa. Voimme kokea aitoa mielenrauhaa vain, jos olemme sovussa oman itsemme kanssa, eli tiedämme ja tunnemme oman totuutemme ilman, että tarvitsemme tukea muilta samanmielisiltä.


Ja siksi käy joskus niiin, että kun uskonnolliseen tilaisuuteen tai keskusteluun tulee mukaan ihminen, jolla on jotain "annettavaa" eli erilainen näkemys eli näkökanta, niin ne, jotka ovat mukana rauhoittaakseen mieltään, hermostuvat ja suuttuvat "väärässäolijalle".


Keskusteluhan on ajatusten vaihtamista, ei siis oikeassaolemisen todistelua.


Siksi kannattaa aina pohtia, miksi olet itse mukana jossain sosiaalisessa tilanteessa. Oletko hakemassa turvaa, taivastelemassa, taistelemassa eli vastustamassa muita ihmisiä - vai laajentamassa omaa ajatteluasi ja asenteitasi.


"Joukossa tyhmyys tiivistyy" - ja viisaus kertautuu, koska viisaus on meidän kaikkien todellinen olemus.

Kommentit