Mitä tarkoittaa sanonta "se joka ei itse osaa, opettaa"?

 



Mitä tarkoittaa sanonta "se joka ei itse osaa, opettaa"?

Sanonta kuvaa ylpeyteen eli pelkoon perustuvaa oikeassaolemisen tarvetta. Opettaja ei itse tunne omaa arvoaan ja siksi hän pyrkii vakuuttelemaan omaa viisauttaan, jakamalla neuvojaan.

Aikana, jolloin pelokkaita ihmisiä on maailmassa paljon, moni pelokas haluaa ryhtyä "guruksi", koska muiden ihailu kohottaa hetkellisesti pelokkaan tunnetilaa. Mutta jos "guru" ei itse osaa eli hän pelkää, hänen menestyksensä opettajana ei voi jatkua pitkään. Esim. ristiretket alkoivat aikoinaan siksi, että uskonnolliset johtajat ja muut vallankäyttäjät pelkäsivät "jumalaa ja saatanaa" - ja "vääräuskoisia" kuten muslimeja. He eivät siis "pysyneet rakkaudessa" kuten heidän profeettansa Jeesus kehotti.

Voit olla "sanankuulijana" pelokas myös itse ja ihailla tuossa tunnetilassa ylpeää opettajaa. Ja jos pelokkaana kohtaat viisaan opettajan, niin hänen viisautensa ärsyttää sinua, koska se on totta - ärsyyntymisen syy on aina meissä itsessämme.

Aidosti viisas opettaja ei yritä vakuutella koskaan mitään kenellekään, hän vain kertoo asioita, joihin hän itse uskoo ja jotka hän on itse kokenut todeksi.

Tällaista tilannetta kuvaa sanonta:
"Hyvä opettaja on sellainen, joka tekee itsensä tarpeettomaksi."

Jos kohtaat "hyvän opettajan" niin tunnistat hänet siitä, että hänen opetuksensa tuntuvat oikeilta. Olet siis todellisuudessa ITSE oma opettajasi, koska manifestoit todellisuuteesi tuon neuvonantajan.
Emme ole erillisiä.

Kommentit