Mitä tarkoittaa sanonta "ihminen ei ole saari"?

 



Sanonta "ihminen ei ole saari" pitää paikkansa, emme luo koskaan todellisuuttamme yksin, mutta olemme silti vapaita todellisuutemme luojia, jos uskomme itse olevamme vapaita. Myös vankeus ja rajallisuus on aina oma valinta: Kokemus rajallisuudesta on yhtä kuin ego.


Vapaus velvoittaa ja edellyttää rohkeutta, mutta olemme velvollisia ainoastaan itsellemme: Velvollisia pyrkimään aina kohti korkeampia tunteita eli iloa. Se, joka tunteee velvollisuudentunteita ja sääliä muita ihmisiä kohtaan, kärsii.


Elämä ei siis ole kaksiulotteista "hyvän ja pahan" taistelua, "syntisyyttä ja viattomuutta", vaan meissä kaikissa on joka hetki "hyvyys ja pahuus", ja siksi kukaan meistä ei ole koskaan syyllinen mihinkään, olemme joka hetki osallisia.


Elämä on siis moniulotteinen kanssaluomisen verkosto, kuin multidimensionaalinen mosaiikki tai kalaverkko, ja näkökulmamme todellisuuteeen on silti aina subjektiivinen vapaa valinta. Ilman havaitsijaa ei ole lainkaan todellisuutta. Muut ihmiset ovat siis näyttelijöitä omassa näytelmässämme, mutta voimme itse päättää joka hetki se, näyttelemmekö draamaa vai komediaa: Draamassa ihminen ei havaitse luovansa pelkäämällä itse kärsimyksiään, komediassa nauramme peloillemme.


Valitsemme itse myös ne ihmiset, joiden kanssa luomme todellisuutta ja joiden kanssa näemme "unta elämästä".


Säälivät, ylpeät, vihaiset ja pelokkaat ihmiset luovat muiden kaltaistensa kanssa matalammilla taajuuksilla ja kokevat siksi paljon draamaa, aidosti rohkeat ja myötätuntoiset luovat korkeammilla taajuuksilla, ja ovat vapaita draamasta, koska myötätuntoinen osaa nauraa itselleen ja kunnioittaa jokaisen toisen ihmisen vapautta - myös vapautta kärsiä.


Tee siis elämästäsi komedia - jos haluat nauraa ja iloita.

Kommentit